Особливості нересту різних видів риб

Нерест є проявом класичного річного біоритму риб. У кожного виду риб він настає при певному наборі умов, хоча температурні режими для одного і того ж виду риб можуть розрізнятися залежно від місця розташування водойми.

Залежно від часу і місця ікрометання риби діляться на наступні групи:

  • що метають ікру пізньої осені і зими: озерна форель, минь, струмковий голець;
  • що метають ікру навесні: райдужна форель, харіус, лосось дунайський, щука, судак, жерех, підуст;
  • що метають ікру влітку: сом, короп, лин, лящ, карась, плітка, червонопірка;
  • що метають ікру на водні рослини: усі білі риби;
  • що метають ікру на гравій: усі лососеві.

Починають нерест при температурі води:

  • 1°С - минь;
  • 2°С - харіус;
  • 6°С - підуст;
  • 7°С - окунь, щука;
  • 8°С - в'юн, плітка, форель;
  • 9°С - жерех;
  • 10°С - йорж;
  • 12°С - лящ, стерлядь, судак;
  • 13°С - чехоня;
  • 14°С - карась;
  • 15°С - ротан;
  • 16°С - червонопірка;
  • 17°С - плоскирка;
  • 18°С - короп, сазан;
  • 19°С - лин;
  • 20°С - сом, товстолобик.

Післянерестовий жор неважко розрахувати за фенологічними ознаками природи і за народними прикметами. Спостережливі рибалки не пропускають і переднерестовий короткостроковий жор риб.

Час нересту риб в різних місцевостях не співпадає.

Так, давно помічено, що в'язь починає нереститися, коли на березі набрякають бруньки, а закінчує під час цвітіння верби і вільхи. Одночасно завершується ікрометання у підуста і жереха. При розпусканні березових бруньок починає нереститися плітка. У сазана це відбувається, коли з'являються квітки іриса, у сома — при цвітінні шипшини. Після нерестовий жор судака настає, коли піднімається стіною кропива. Коропа і судака вивудити не вдасться, якщо колоситься і цвіте жито — у них в цей час ікрометання. Одночасно у ляща настає активне після нерестове клювання (спочатку нерестяться найбільші особини, потім — середні, а за ними — найменші). Раніше усіх, відразу після танення льоду, метає ікру щука — при температурі води 3-6°; окунь йде на нерест при 7-8°; сом - при 20-22°; минь — з середини січня до початку березня.

Особливості нересту різних видів риб

2017-06-01 Про риби 0 1788

Подібні публікації


0 коментарів

Unauthorized


Для того, щоб залишити коментар, увійдіть або зареєструйтесь.