Тіло білоочки, відомої на Україні під назвою клепец, стиснуте з боків, але більш витягнуте в довжину порівняно з на лящем. Воно покрито досить великою, щільно сидячою лускою. Голова невелика, рот полунижний, висувний. Очі великі, їх радужина срібляста. Нижня лопать хвостового плавця значно довше верхньої. Анальний плавник довгий, чим вона відрізняється від ляща і має за цією ознакою схожість з синцем. Від останнього відрізняється тупим рилом, станом рота (у синця він верхній) і більшою лускою. Спина білоочки чорна з синюватим відтінком, бока сріблясті. Всі плавники сіруваті, кінці спинного і хвостового плавників темні. Перед нерестом і в період нересту самці набувають шлюбний наряд у вигляді білої перлової висипки на голові і тілі.

 

Білоочка воліє триматися в річках, які мають значні глибини, досить сильну течію і чисту воду. Рідше вона зустрічається в затонах, озерах, водоймищах. У гірських річках ця риба живе в їх нижніх течіях, але вище за течією, ніж лящ. Білоочка веде стайний спосіб життя. Її зграї значно збільшуються перед зимівлею. 

З настанням весни зграї білоочки піднімаються вгору за течією і виходять на заплаву для нересту.

Нерест білоочки відбувається в один прийом при температурі води 11-16° на ділянках з досить швидкою течією. Ікринки приклеюються до залишків торішньої рослинності. У верхній течії Дністра самки білоочки довжиною 19- 27 см мали в середньому 14,2 тис. ікринок при коливаннях в межах 7,2-23,8 тис. штук. Статевозрілою вона стає на четвертому-п'ятому році життя, причому самці дозрівають приблизно на рік раніше, ніж самки.

У верхній течії Дністра за перший рік життя білоочка досягала довжини 3-7 см (в середньому 5 см), а на четвертому році її довжина була 20-26 см (в середньому 22 см). Харчується білоочка рослинними організмами, зокрема водоростями, а також детритом і живучому у ньому личинками комах, рідше молюсками та іншими тваринами.

Білоочка мешкає в басейнах річок Балтійського, Чорного, Каспійського і Аральського моря. На Україні вона є в басейнах річок Дунаю, Дністра, Дніпра, однак скрізь нечисленна. У водосховищах її чисельність зменшується; у Дніпрі до його зарегулювання ця риба зустрічалася порівняно часто.