Органи чуття риб і їх участь в пошуку їжі

Прийнято вважати, що оскільки риби стоять на нижчому щаблі організації ніж ссавці, то і їх органи чуття - примітивніше. Насправді це не так. Хоча їх чуттєві органи значно відрізняються від наших, вони не менш цікаві й різноманітні, ніж у вищих хребетних. І, звичайно ж, в повній мірі розвиток цих органів пов'язаний з місцем існування риб - водою.

Зір

Він має менше значення у водних мешканців в порівнянні з наземними. Це пов'язано, по-перше, з тим, що зі збільшенням глибини значно знижується освітленість, по-друге, дуже часто риби змушені жити в умовах низької прозорості води, по-третє, водне середовище дозволяє їм використовувати інші органи чуття з набагато більшою ефективністю.

Багато видів пристосували свій зір до вузькоспеціфічних умов проживання. Наприклад, деякі риби, що збирають корм з поверхні води, володіють очима, розділеними на дві половини: верхня бачить те, що відбувається в повітрі, нижня - під водою.

Більшість риб наших вод мають добре розвинений колірний зір. Типові хижаки наших водосховищ - щука, судак, окунь мають відмінний предметний і колірний зір. Погано розвинений зір лише у деяких придонних видів - сома, в'юна, щиповки.

Слух

Як не дивно, риби мають прекрасно розвинений слух, незважаючи на відсутність у них зовнішніх ознак. Їх органи слуху суміщені з органами рівноваги і являють собою замкнуті мішечки з плаваючими в них отолітами. Дуже часто плавальний міхур виконує функцію резонатора. У щільному водному середовищі звукові коливання поширюються швидше, ніж в повітрі, тому слух відіграє значну роль в житті риб. Багато риб здатні видавати різні цілеспрямовані звуки: терти лусочку одна об одну, вібрувати різними частинами тіла і таким чином здійснювати звукову комунікацію.

Нюх

Нюх відіграє в житті риб значну роль. Це пов'язано з тим, що запахи поширюються в воді дуже добре. Всім відомо, що риболовля буде значно успішнішою за умови використання пахучої принади. Тонкий нюх розвинений у риб завдяки тому, що нюхова цибулина займає значну частину їх головного мозку.

Смак

Смакові речовини також прекрасно розрізняються рибами. Вони розташовуються у них не тільки в ротовій порожнині, а й по всій решті поверхні тіла, особливо багато їх на голові і вусах. Здебільшого органи смаку використовуються рибами для пошуку корму, також для орієнтації.

Дотик

Риби мають звичайні механічні рецептори, які, як і органи смаку, розташовані у них переважно на кінчиках вусиків, а також розкидані по шкірі. Однак, крім цього, риби мають абсолютно унікальний рецепторний орган - бічну ліню. Цей орган, розташований уздовж середини по обидва боки тіла здатний сприймати найменші коливання і зміни тиску води.

Завдяки бічній лінії риби можуть отримувати інформацію про розмір, відстань до віддалених об'єктів. За допомогою бічної лінії, мирні риби можуть уникати хижаків та утримують своє місце в зграї.  

Електрочутливість

Електрочутливість сильно розвинена у багатьох видів риб. Вона є прекрасним доповненням до вже перерахованих органів чуття і дозволяє рибам захищатися, виявляти і добувати їжу, орієнтуватися. Деякі риби використовують електролокацію для комунікації, а завдяки здатності відчувати магнітне поле Землі - мігрувати на дуже значні відстані.

Органи чуття риб і їх участь в пошуку їжі

Назва риби Зір Бічна лінія Нюх Смак
Вуса Губи Рот
Щука +++ + * * * ++
Окунь +++ + + * + ++
Судак +++ + + * + ++
Білизна (Жерех) +++ + * * + ++
Сом ++ + +++ + ++ ++
Минь ++ + ++ + ++ ++
Головень (Голавль) +++ + ++ * + ++
Язь +++ + ++ * ++ ++
Харіус +++ + * * + ++
Форель +++ + + * ++ ++
Лящ ++ * ++ * ++ ++
Марена +++ + + + + ++
Короп ++ * ++ + ++ ++
Вугор ++ + +++ * ++ ++

+++ - основний орган, що приймає участь в пошуку їжі.
++ - орган, завжди бере участь у пошуку їжі.
+ - орган, іноді бере участь в пошуку їжі.
* - орган, який не бере участі в пошуку їжі або відсутній.

0 коментарів

Unauthorized