Велика риба, що досягає 70 см довжини і більше 6 кг ваги, поширена в басейні Чорного і Азовського морів; у південній частині Каспійського моря представлена особливим підвидом - кутумом (R. frisii Kutum).

Відмітною ознакою вирезуба є великий хвостовій плавник, більш дрібна, ніж у плітки і навіть у в'язя, луска. Спина темна, з зеленуватим відтінком, бока світло-сріблясті, черево абсолютно біле, спинний і хвостовій плавники темні, решта - сіруваті. Плавальний міхур позаду утворює спіраль. Свою назву короп отримав за міцні глоткові кістки з потужними зубами, здатні роздавлювати досить великі раковин молюсків.

Вирезуб харчується в опріснених ділянках моря, а для нересту входить до річки. Він обирає річки з швидкою течією і кам'янистим дном, і тому більш численний в Дністрі і Бузі, ніж у Дніпрі або Доні, де течія більш повільна і кам'янистих ґрунтів менше. У деяких ділянках річок зустрічається житлова форма вирезуба, що не виходить у море.

Вирезуб починає метати ікру у віці 4-5 років, при довжині близько 40 см. Для нересту він піднімається в річки. В даний час в результаті спорудження гребель в ряді річок (Північний Донець, Оскол, Уда, Рось та деякі інші) вирезуб з напівпрохідної форми перетворився на житлову. Чисельність житлових форм невелика. У Південному Бузі спостерігається два ходи вирезуба: весняний, який починається з першими зрушеннями льоду і закінчується в квітні, і осінній хід - з липня до льодоставу. Вирезуб, що входить в річку взимку і навесні, нереститься в цьому ж році, входить влітку і восени - на наступний рік. Ідучі у річку самці відрізняються від самок надзвичайно красивим шлюбним нарядом: голова, спина і боки, головним чином вище бічній лінії, покриваються конічними твердими горбками молочно-перлового кольору, плавники набувають рожево-блакитного кольору з перламутровим відливом. Цікаво відзначити, що шлюбне вбрання є у самців як весняного ходу, так і осіннього, хоча останні будуть нереститися тільки через 8-10 місяців. По закінченні нересту горбки зникають. Ікрометання починається в перших числах травня і триває близько трьох тижнів, причому нерест відбувається як вдень, так ж вночі. Самка, супроводжувана трьома або чотирма самцями, треться черевом об каміння так сильно, що на ньому з'являються садни і рани. У свою чергу самці труться об самку головою і боками, усипаними твердими горбками. Запліднена ікра приклеюється до каменів, вилупилені личинки світлобоязливі і ховаються під каміння.

Вид занесений в Червону Книгу України.