Сімейство щучих на Україні представлено одним видом - щукою. Вона є найбільш поширеним об'єктом промислу і спортивного рибальства.

Щука має подовжене стрілоподібне тіло, велику і довгу голову з сильно витягнутим рилом і широкою пащею. Обидві щелепи виступають далеко вперед, причому нижня щелепа довше верхньої. На нижній щелепі знаходяться іклоподібні зуби, на верхній, а також на язиці і деяких інших кістках ротової порожнини - дрібні зуби, вістря яких направлені назад. За допомогою зубів щука лише утримує видобуток, але не пережовує її - вона проковтує її цілком. Зуби у щуки непостійні. Вони випадають і замінюються новими, причому випадають не все відразу, а поступово; відслуживши певний термін зуб випадає, а поруч з'являється інший. Очі у щуки розташовані у верхній частині голови, що дозволяє їй оглядати великий простір, не повертаючи голови. Спинний плавник далеко відсунутий і розташовується над анальним. Тіло покрите дрібною лускою, що заходить на щоки і зяброві кришки.

Уздовж тіла розташована повна бічна лінія. Слід зазначити, що у щуки окремі чутливі лусочки є також вище і нижче бічної лінії, завдяки чому вона добре сприймає рухомі предмети.

Забарвлення тіла щуки піддається значним змінам. Зазвичай спина чорного кольору, бока світліші, а черевна частина біла з сірими плямами. Бока щуки усіяні невеликими білувато-жовтими і темними плямами; зливаючись, вони утворюють різної ширини смужки. У глибоких водоймах фарбування щуки темніше, ніж у дрібних, зарослих водними рослинами. Її молодь порівняно зі старими особинами забарвлена в більш світлі тони. Спинний, анальний і хвостовій плавники жовтувато-сірі з великою кількістю темних плям. Грудні черевні плавники жовтувато-червоні.

Щука тримається в різних місцях водойми. У ставках та озерах вона воліє дрібні місця, зарослі різними рослинами, в тіні навислих над водою дерев і кущів, серед корчів. Глибини в таких місцях невеликі. В річках щука мешкає як серед прибережних заростей, так і в більш глибоких місцях. Останнє властиво більшим особинам. У водосховищах вона є більш численною в їх вершинах, а також поблизу гирл річок, що впадають у них, де є великі мілководдя і водна рослиність.

Щука веде переважно осілий спосіб життя. Однак вона може полювати не тільки підстерігаючи здобич, але і активно шукати її, для чого періодично пересувається по певній території. Частіше риба може стояти на одному і тому ж місці нерухомо, тільки трохи рухаючи спинним і хвостовим плавцями. При появі жертви вона здійснює три-чотири різких зустрічних до жертви рухи, а іноді і кидок за жертвою, після чого знову повертається на старе місце. У зв'язку з таким способом життя в нагульний період її скупчень не спостерігається.

У жовтні - листопаді щука відходить від берегів на глибини. У міру охолодження води від берегів відходять і інші риби. Щука пересувається за ними, не припиняючи харчування. В результаті цього в глибоких ямах виникають її спільноти, які зберігаються протягом усієї зими.

Ще під льодом (у березні - квітні) щука починає підходити до берегів на мілководні ділянки заплави, в затоки, балки, де є місця, придатні для нересту. Вона починає нереститися при температурі води близько 4-6°, найбільш інтенсивно нереститься при температурі 7-13°. У водосховищах у зв'язку зі слабким підігрівом води щука нереститься приблизно на місяць пізніше, нерест її більш розтягнутий у часі, ніж в річці. На нерестовищах щуки дно, як правило, тверде, покрите невеликими заростями торішньої, а іноді і нової трав'янистою рослинністю, часто всіяно листям, гілками, стеблами торішніх рослин. Нерест відбувається як в стоячій воді, так і на слабкому течії.

Глибина на нерестовищах щуки не перевищує 0,3-1,2 м. Зазвичай вона нереститься на найдрібніших, тільки що залитих прибережних ділянках заплави, глибина не більше 5 см.

У міру підвищення рівня паводкових вод щука відкладає ікру на нових дрібних дільницях. Нереститься щука групами. До складу групи входить самка і два-п'ять і більше самців. Ікрометання відбувається бурхливо. Під час нересту чутні сплески води. При цьому у риб добре видно над водою спини і спинні плавники. Під час нересту щуки втрачають будь-яку обережність, плаваючи майже у ніг людей, які стоять у воді. Нерест відбувається з однаковою інтенсивністю протягом цілої доби, якщо немає вітру і температура води не перевищує 15-16°.

У вітряну погоду нерест спостерігається лише в місцях, захищених від хвиль. Самки, відметав ікру, відразу ж йдуть в більш глибокі місця, а самці частіше залишаються на нерестовищах. Відпливши трохи убік від минає самки, вони приєднуються до іншої групи нерестящихся риб. Тому на нерестовищах спостерігається деяке переважання самців над самками. Самці щуки вперше можуть брати участь у розмноженні вже в однорічному віці. Основна маса дозріває у віці двох років. Самки дозрівають у двох-, трьохрічному віці.

Плодючість щуки залежить від її розмірів. Так, у щуки середньої течії Дніпра при довжині тіла 25 см і вазі 155 г виявлено 1,6 тис. ікринок, а у самки довжиною тіла 91 см і вагою У кг - 197 тис. ікринок.

Вимичені ікринки спочатку приклеюються до рослин, проте через декілька годин після запліднення їх клейкість втрачається, і вони залишаються вільно лежати на дні серед кущів і різних залишків рослин. В результаті цього ікринки добре захищені від виїдання їх хижаками. Цьому сприяє й фарбування ікринок - вона схожа з кольором торішньої рослинності. Застряглі серед кущів, залишків рослин і коріння ікринки у меншій мірі схильні до замулення, ніж ті, які потрапляють на ділянки, позбавлені рослинності. Ікрометання
серед рослинності сприяє також і тому, що вилуплені личинки на деякий час підвішуються на рослини і проходять так звану стадію спокою, а пізніше вони тут ховаються. До того ж у цих місцях рясно розвивається дрібний рачковий планктон, що служить їжею для молоді щуки.

Нерестовища щуки відвідують багато видів риб - густера, окунь, плотва, йорж та інші. Вони поїдають виметану ікру щуки, що несприятливо позначається на цифровому відтворенні її потомства.

Ікра у щуки велика - до 2,5 - 3 мм в діаметрі. Розвиток зародків триває довго: в залежності від температури води воно триває протягом 1,5 - 2 тижнів. Вилуплені личинки мають жовтковий мішок, довжина їх не менше 6-7 мм. До розсмоктування жовткового мішка вони ховаються серед чагарників, Личинки і мальки тримаються біля дна.

Щуки мешкають переважно в заплавних озерах, менше їх в затоках річок і особливо в руслах. Зростає щука дуже інтенсивно. Швидше вона росте в південних водоймах, ніж у північних. Так, наприклад, в нижній течії Дніпра однорічки щуки мали довжину близько 28-35 см, а у верхній течії Дніпра - близько 14 см.

В перші роки життя самці і самки щуки ростуть однаково, а в наступні - самки ростуть швидше самців. У водосховищах в уловах трапляються щуки до 12 річного віку. Їх розміри досягають 110 см, а вага - 13-15 кг. Після розсмоктування желточного мішка щурята харчуються живущими у воді тваринами організмами - рачками, мотилем. Приблизно через місяць після народження вони починають поїдати мальків інших риб. Мальки щуки харчуються як рибою, так і різними водними організмами. Однак з віком у харчуванні щуки все більшу роль грає риба і меншу - інші тварини. Наприклад, в деяких озерах Волині щуки розміром 5,5 см харчувалися в основному донними тваринами, переважно поденщинами, ручейниками, водяними віслюками, хробаками та іншими, а також рачками, що живуть у товщі води. У їжу щук розміром 7-10 см донні тварини відходять на другий план, і перше місце займають мальки риб (плотва, уклейка та ін.). Основу харчування щуки становить, вочевидь, та риба, яка в даному водоймі володіє найбільшою чисельністю. Наприклад, навесні в нижній течії Південного Бугу вона у великій кількості поїдала тараню, бичків, пузанков, тюльку; у Каховському водосховищі - переважно
плотву і густеру; у верхній течії Дніпра в преднерестовый період - плітку, окуня, густеру, а в післянерестовий період - плітку, в'юнів, жаб.

Протягом доби щука харчується з різною інтенсивністю. Наприклад, у верхній течії Дніпра в серпні найбільш інтенсивно вона харчувалася близько полудня і перед ввечері. У червні інтенсивність її живлення зростала з другої половини дня до півночі. Те ж спостерігалося і у вересні. Вочевидь, дворазове посилене харчування в квітні пов'язано з різким підвищенням жора щуки після нерестової періоду.

Під час нересту щука не перестає харчуватися, але порівняно з нагульным періодом інтенсивність живлення дещо зменшується.

Область розповсюдження щуки величезна. На Україні вона численна скрізь: і в великих, середніх і малих річках, і в ставках і озерах, і навіть в деяких болотах. Менш численні вона в гірських річках з холодною водою, швидкими перекатами і порогами. Відсутня в заморних і в що промерзають в зимовий час водоймах. У водосховищах чисельність щуки зменшується у зв'язку з погіршенням умов її розмноження порівняно з річкою до зарегулювання. В даний час кількість щуки зменшилася в приплотинных ділянках водосховищ порівняно з їх вершинами, де умови для її ікрометання кілька сприятливими.

Щука є перспективним об'єктом ставкового рибництва. Її рекомендується вселяти в водойми, в яких багато малоцінній риби. Одночасно вона може бути і санітаром, споживаючи ослаблену і хвору рибу.