Минь має подовжене тіло, спереду циліндричне, позаду пласке. Голова маленька з витріщеними очима. Рот із закругленими щелепами має ряд дрібних зубів. На нижній губі по центру є добре розвинений вусик. Спинний плавник подвійний: передній - короткий задній - довгий і доходить майже до хвостового. Анальний плавник також довгий і оточує низ задній половини тіла. Хвостовий плавник закруглений. Луска ледве помітна, так як шкіра покрита товстим шаром слизу. Спина, боки і плавники чорно-зеленого кольору. На цьому тлі розкидані більш темні плями невизначеної форми. Горло, черево і черевні плавники білі. Молодь миня пофарбована в чорний колір.

Очевидно, як виходець з холодних арктичних морів, минь любить холодну і багату киснем воду. Тому частіше його можна зустріти в глибоких ямах з ключами і затемненими береговими заростями. Дно в таких місцях, як правило, тверде з мулистими відкладеннями. Минь надає перевагу рівнинним ділянкам річок і великі озера. У гірських річках з швидкою течією і на порожистих ділянках він відсутній.

Протягом всього року минь тримається біля дна. На поверхню води він ніколи не піднімається, веде нічний спосіб життя. Днем його переміщення незначні, вночі площа його переміщень збільшується, а іноді він виходить і на мілководді. Минь стає помітно активніше з моменту заходу сонця, але найбільшу активність проявляє вночі. Як же він полює в умовах майже повної темряви? Дослідженнями встановлено, що минь погано бачить, хоча може розрізняти кольори. На свою жертву він робить кидок з короткої відстані, обережно до неї підкравшись. При цьому минь орієнтується в основному органами смаку і нюху, що дозволяють йому визначити місце знаходження їжі. Вибір конкретної жертви допомагає йому орган бічна лінія. До того ж минь має хороший слух. І як не дивно, але миня привертає до берега світло (наприклад, багаття на березі, інші джерела світла). Статевої зрілості минь досягає на третьому-четвертому році життя. Нереститься взимку в грудні - лютому при температурі води близько 0°. Для нересту плідники піднімаються на мілководні ділянки річок, що мають сильну течію і піщане дно. Ікрометання носить груповий характер. Самку супроводжують декілька самців. Ікра плаваюча, плином вона зноситься з місць нересту, розсіюється по великий акваторії. Розвиток зародка триває до весняного водопілля - квітня - травня. До цього часу багато ікри гине, оскільки вона стає легкою здобиччю риб, що харчуються взимку. Вочевидь, тому минь дуже плодовитий. Наприклад, у верхів'ї Дністра самка довжиною 28 см мала понад 140 тис. ікринок.

У Дніпрі довжина цьоголітки восени становила близько 16 см, четирехлеток - 34-37 см. У водоймах України розміри миня не перевищують 35-40 см, але в річках Північного Льодовитого океану ця риба досягає довжини 100 см і більше.

Молодь миня харчується мотилем, хробаками, ікрою риб, рачками, молюсками. Дорослі особини - хижаки, які полюють на піскарів, випадкових верховок, гільців, йоржів, бичків, нерідко не гидують і власною молоддю, а також молюсками, рачками, ікрою риб.

Найбільш інтенсивно минь харчується в квітні - травні, для чого виходить в прибережну зону. Часто зустрічається на місцях нересту риби, де ловить і самих риб, і виїдає їх ікру. З настанням літа і підвищенням температури води він відходить від берегів, забирається в нори, під обриви, корчі, коріння дерев і впадає в сплячку. У серпні минь виходить з притулків. У вересні - жовтні він посилено харчується. Безпосередньо перед нерестом інтенсивність живлення дещо знижується, а в період нересту він не годується. Після закінчення нересту минь починає харчуватися не менш інтенсивно, ніж навесні і восени. У глибоких водоймах може харчуватися зрідка днем, що спостерігається в основному навесні.

Минь найбільш поширений в річках, що впадають в Північний Льодовитий океан, Балтійське море, а також у водоймах Далекого Сходу. Зустрічається в річках, що впадають з півночі в Чорне, Азовське та Каспійського моря. У водосховищах його чисельність зменшується, а у водоймах, які скидаються забруднені і підігріті води, він абсолютно зникає.