Тіло подовжене, струнке, покрите відносно великою лускою, яка дрібніше на черевці, ніж з боків тіла, а на горлі і у грудних плавників може зовсім відсутня. Рот - нижній, поперечний, невеликий. Зуби на щелепах ледве помітні. Спинний плавник дуже високий, подовжений, особливо у самців. На початку хвостового стебла над підхвостовим плавником розташований маленький жировий плавник. Грудні черевні плавники маленькі.

Забарвлення тіла змінюється залежно від віку і пори року. Спина сіро-зелена, засіяна чорнуватими плямами. Бока світло-сірі з рожевим відтінком. На них розкидані поздовжні бурих смужки. Черевце сріблясто-білого кольору. Парні плавники жовті, непарні - фіолетові з темними плямами і смужками. Молоді особини мають з боків тіла поперечні темні плями, які з віком риб зникають.

Харіус - риба швидких вод. Він бажає триматися в невеликих річках з чистою, прозорою, холодною водою, звивистим руслом, з частими бистринами і кам'янистими перекатами, переміжними з ямами на закрутах. Якщо у верхів'ях річки переважають пороги і водоспади, то тут проходить крайня межа поширення харіуса. Хоча харіус дуже вимогливий до чистоти води і її насичення киснем, він може пристосовуватися до проживання в водах, переживаючих значні коливання температури і змісту кисню. Про це свідчить те, що у нижніх межах свого поширення він живе в одному середовищі з маренами, щуками, підустами та іншими рибами.

Харіус веде осілий спосіб життя. Великі особини тримаються поодинці, молоді утворюють зграйки до 10 шт. Сховавшись від сильної течії за камінням, кілком або будь-яким іншим предметом, він час від часу вискакує за пливучими повз комахами та іншими об'єктами на поверхні води, після чого знову повертається на вихідне місце. У ранкові та вечірні години може наближатися до берега, якщо поблизу є спокійний плин. Зимує харіус біля тих же місць, де перебуває і влітку. Для цього він вибирає більш глибокі місця.

Нересту харіуса передує хід вгору по річці. Статеве дозрівання у нього настає в трьохрічному віці при розмірах тіла близько 20-23 см. Ікру відкладає на дрібних місцях з швидкою течією і твердим дном. У самок довжиною 22-32 см з приток Дністра налічувалося від 1,5 до 4,3 тис. ікринок.

Найбільш інтенсивно харіус росте в перші два-три роки життя - до настання статевого дозрівання. У верхній течії Дністра довжина однорічних особин складає в середньому 6 см, п'ятирічних - понад 30 см і вагою близько 300 р.

Харчується харіус різноманітною їжею. Він охоче поїдає всіляких комах, що падають на поверхню води. Значну частку в його харчуванні складають придонні організми - личинки комах, переважно ручейників, а також хробаки. Іноді може їсти ікру риб, що відкладають її на камені.

Харіус широко розповсюджений у всіх невеликих і малих річках, які мають гірський характер. На Україні він мешкає у Тисі, Пруті, Дністрі та їх притоках, беруть початок у Карпатах. Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства у внутрішніх водоймах України вилов харіуса забороняється.